Top
ОШ Марко Орешковић

Основна школа „Марко Орешковић“

Отона Жупанчича 30 • 11070 Нови Београд • Србија • тел. 011/31-92-032

Шаљиви оглас

Мењам два часа математике
за дубоке најк патике.
Мењаћу дневник црвени
за један бицикл дрвени.
Изнајмљујем учитељицу строгу
за журке као бабарогу.
Поклањам директора строгог
уз кога иде мали једнорог,
и његово строго лице,
мењам за кило пице.
Једино не мењам другаре,
ни за какве светске паре.
Ако ми за ово не да пет,
Одлазим одавде
у далеки свет.
Марко Ковачевић, III/3

ОШ „Марко Орешковић“

10.
децембар
2015.

Наша баштица

Крајем октобра и почетком новембра, ученици, чланови секције „Наша планета“, заједно са наставницом биологије Мирјаном Покрајац Жутић и наставницом географије Надом Ранковић, су оформили баштицу зачинских биљака у холу школе.

Наша баштица

У „Нашој баштици“ гајимо: нану, тимијан, оригано, босиљак, першун, чубар, мајоран, мајчину душицу, чили, целер, влашац, жалфију, смиље, пелин, естрагон, рузмарин, лимун траву и стевију. Свака биљка је обележена називом на српском и латинском језику, па се ученици и посетиоци могу упознати са изгледом и мирисом појединачних зачина.

... Свака биљка је обележена називом на српском и латинском језику, па се ученици и посетиоци могу упознати са изгледом и мирисом појединачних зачина.”

У оквиру баштице постоје и панои на којима је објашњен, како кулинарски, тако и медицински значај горе поменутих биљака, па је изузетно интересантно прво видети зачинску биљку, а затим се упознати са њеним особинама, распрострањеношћу и употребом. И ученицима и родитељима се баштица веома допада, па ћемо се трудити да је што дуже одржимо, с обзиром на осетљивост и релативно кратак век ових биљака.