Top
ОШ Марко Орешковић

Основна школа „Марко Орешковић“

Отона Жупанчича 30 • 11070 Нови Београд • Србија • тел. 011/31-92-032

Шаљиви оглас

Мењам два часа математике
за дубоке најк патике.
Мењаћу дневник црвени
за један бицикл дрвени.
Изнајмљујем учитељицу строгу
за журке као бабарогу.
Поклањам директора строгог
уз кога иде мали једнорог,
и његово строго лице,
мењам за кило пице.
Једино не мењам другаре,
ни за какве светске паре.
Ако ми за ово не да пет,
Одлазим одавде
у далеки свет.
Марко Ковачевић, III/3

ОШ „Марко Орешковић“

27.
јануар
2013.

Свечано је обележена школска слава Свети Сава

Приредба је одржана у свечаној сали школе којој су присуствовали наставници, ђаци и родитељи. Учешће у приредби узели су ученици свих разреда.

Прослава је започела химном Боже правде и Светосавском химном а потом је отац Александар Ђаковац пререзао колач са директорком школе и ђацима. Уследио је музички део програма који је припремила наставница музичког кроз хор и оркестар.

Овогодишња тема приредбе била је Путовање кроз време – доба Светог Саве. Кроз фотографије, музику, песму и речи приказано је време Светог Саве али не само у Србији већ широм света кроз познате личности које су живеле и делале у том веку (самураји, Џингис Кан, Марко Поло, темплари,Ричард Лављег срца, Робин Худ, крсташи). Кроз ову тему проткали смо и прва открића и појаве која су обележила то време: настала је богата држава Венеција изграђена на кочевима и стубовима и то на мочварном простору од стране племена Венети по коме град и добија име Венеција; спроведено је прво сецирање људи; Етиопљани као врхунски мајстори клешу хришћанске цркве; пронађене су наочаре за далековид 1285.године; монаси дестилују алккохол из грожђа; појављују се точкови на водени погон; Магна Карта постаје закон у Енглеској; трубадури, музичари песници, певали су о романтичној љубави, витештву и религији; парлелно са здањем Нотр Дама(Богородичине цркве у Паризу) зида се и Студеница.

Из прошлости смо отпутовали у будућност и приказали личност која је доследно следила дело и лик Светог Саве – патријарха Павла.

Прваци и другаци су узели учешће и у Светој Литургији 27. јануара у цркви Пресвете Богородице у Земуну, где су после рецитала добили светосавске пакетиће.