Top
ОШ Марко Орешковић

Основна школа „Марко Орешковић“

Отона Жупанчича 30 • 11070 Нови Београд • Србија • тел. 011/31-92-032

Шаљиви оглас

Мењам два часа математике
за дубоке најк патике.
Мењаћу дневник црвени
за један бицикл дрвени.
Изнајмљујем учитељицу строгу
за журке као бабарогу.
Поклањам директора строгог
уз кога иде мали једнорог,
и његово строго лице,
мењам за кило пице.
Једино не мењам другаре,
ни за какве светске паре.
Ако ми за ово не да пет,
Одлазим одавде
у далеки свет.
Марко Ковачевић, III/3

ОШ „Марко Орешковић“

22.
новембар
2013.

Вукова задужбина

У свечаној сали наше школе 22.новембра одржана су два књижевна сусрета којима су присуствовали ученици другог,четвртог и петог разреда.

Вукова задужбина

Госпођа Љиљана Симић,уредник литературе за децу и младе представила је , у уводном делу овог занимљивог дружења, Вукову задужбину и објаснила ученицима чиме се ова установа бави.Поред Данице,српског народног илустрованог календара,Вукова задужбина публикује и Даницу за младе .

Овај јединствени часопис окупља наше најугледније писце за децу.Међу њима су: Божидар Пешев,Гордана Малетић,Рајко Лукач и Бранко Стевановић, који су били наши гости.Они су нам говорили своје стихове у којима смо уживали.Многе њихове песме и приче објављене су у Даници за младе.

Дружење са нашим гостима било је интересантно и протекло је у пријатној атмосфери.

Вукова задужбина основана је 1987.године.То је самостална народна установа која се бави свим областима народног живота и стваралаштва,у духу трајних вредности Вуковог дела.

Вукова задужбина, између осталог, ради на очувању и заштити српског језика и писма,истражује живот и обичаје српског народа,помаже заштиту и чување споменика,спомен обележја везаних за живот Вука Караџића.

Вукова задужбина већ годинама публикује “Даницу”,српски народни илустровани календар,својеврсну националну читанку,у духу најбољих традиција Вуковог истоименог календара,који је излазио у Бечу почетком 19.века

Вукова Даница проширена је додатком за младе, око које је окупљен велики број стваралаца из различитих научних области.

Аутор текста, Тамара Животић,V/2